Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

Događanja CKPIS-a

Predavanje Franka Dote: Muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji

Siječanjski gost CKPIS-a bio je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989). Trenutno je vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje predaje kolegije iz historijske metodologije i teorije te povijesti historiografije. Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održao je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1.
U prvom cjelovitom Krivičnom zakoniku socijalističke Jugoslavije (1951.) muški suglasni istospolni seksualni čin bio je kazneno djelo za koje su sudovi mogli izreći kaznu do dvije godine zatvora. U narednih dvadesetak godina kriminolozi, seksolozi, liječnici i pravnici sve su učestalije u javnosti stali zagovarati nužnost potpune dekriminalizacije homoseksualnosti. No, sredinom 1970-ih prilikom izrade republičkih i pokrajinskih kaznenih zakona došlo je do razlaza oko "protuprirodnog bluda". Polovica federalnih jedinica odlučila se na dekriminalizaciju, uključujući i SR Hrvatsku, dok je u ostatku zemlje homoseksualni čin ostao kažnjiv. U razdoblju od 1945. do 1977. za to kazneno djelo u cijeloj je zemlji osuđeno oko 1500 muškaraca, od toga u Hrvatskoj oko 500.

 

 

Predavanje Miše Kapetanovića: Krajputaška arhitektura u Bosni i Hercegovini

U sklopu programa mjesečnih događanja Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma javno predavanje pod naslovom Krajputaška arhitektura u Bosni i Hercegovini: vernakularnost, mobilnost i postturistička vizura održao je dr. sc. Mišo Kapetanović iz Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Predavač individualnu neformalnu gradnju definira kao suvremenu vernakularnost, materijalnu kulturu postsocijalističke radničke klase i njoj pridruženih grupa te, objašnjavajući graditeljsku formu i likovni jezik u neformalnoj gradnji preko koncepta mobilnosti i postturističke vizure, nudi kritiku diskursu legalizacije i ilegalne gradnje. Predavanje je održano u utorak, 5. prosinca 2017., u 17.00 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli.

 

 

Gostovanje na ZRC SAZU – Istraživanje jugoslavenskoga socijalizma: nova izdanja CKPIS-a

U Znanstveno-istraživačkom centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, u organizaciji tamošnjeg Instituta za kulturalne studije i studije sjećanja u utorak, 28. studenog 2017. održano je predstavljanje pod naslovom Istraživanje jugoslavenskoga socijalizma: nova izdanja CKPIS-a. U Ljubljani su o dvama novim zbornicima, objavljenima ove godine u Biblioteci CeKaPISarnica, govorili Boris Koroman (suurednik zbornika Socijalizam: izgradnja i razgradnja), Igor Duda (urednik zbornika Stvaranje socijalističkoga čovjeka i voditelj istoimenoga projekta), Andrea Matošević i Anita Buhin (oboje autori u potonjem zborniku). O suradnji CKPIS-a i izdavačke kuće Srednja Europa govorio je Damir Agičić. Moderatorica i komentatorica bila je Tanja Petrović, ujedno i recenzentica prvoga zbornika te predstojnica Instituta.

 

 

Tribina Kako istraživati socijalizam?

Suosnivači CKPIS-a I. Duda, B. Koroman i A. Matošević bili su gosti tribine Kako istraživati socijalizam? koja je održana u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli u ponedjeljak, 6. studenog 2017., s početkom u 19 sati. Dvosatni razgovor i raspravu moderirao je Vedran Stanić. Organizator događaja bio je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realiziraju se sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

 

 

"Stvaranje socijalističkoga čovjeka" u Zagrebu

Zagrebačka promocija zbornika Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, koji je završni rezultat istoimenoga projekta koji je 2014-2017. financirala Hrvatska zaklada za znanost, održana je u četvrtak, 2. studenog 2017., u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. O zborniku su govorili Damir Agičić, Snježana Koren, Željko Krušelj i urednik Igor Duda.

 

 

"Stvaranje socijalističkoga čovjeka" u Beogradu

Beogradska promocija zbornika Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, koji je završni rezultat istoimenoga projekta koji je 2014-2017. financirala Hrvatska zaklada za znanost, održana je u ponedjeljak, 9. listopada 2017., u 19.00 sati u Narodnoj biblioteci Srbije. O zborniku su govorili Ana Petrov, Ivana Dobrivojević Tomić, Srđan Radović i urednik Igor Duda.

 

 

3. Socijalizam na klupi

Treći dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi održan je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 28-30. rujna 2017. na temu Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate. Gotovo stotinu sudonika nastupilo je unutar sekcija, na okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Pozvani predavači bili su Stephen A. Smith (University of Oxford), Jens Gieseke (ZZF Potsdam) i Pavel Kolář (EUI Florence).


 

Radionica Poduzeća u kasnom socijalizmu i postsocijalizmu

Jednodnevna radionica Firms in Late and Post-Socialism: State control, Management and the Shop-floor in Transformation održana je u srijedu, 27. rujna 2017., na Filozofskom fakultetu. Organizatori su bili Leibniz Institute for East and Southeast European Studies (IOS) Regensburg i Institute for East European History, University of Vienna u suradnji s Graduate School for East and Southeast European Studies, Munich-Regensburg te pulskim Sveučilištem.

 

 

Doktorska radionica 2017.

Treću godinu zaredom održana je ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 30. kolovoza do 2. rujna 2017. deset je doktoranada i šest predavača izlagalo i raspravljalo na temu Novi čovjek za socijalističko društvo. Ove godine predavanja su se temeljila na rezultatima upravo završenog trogodišnjeg istraživačkog projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma. Doktorandi su pristigli sa sveučilišta i instituta u Beogradu, Glasgowu, Grazu, Iaşiju, Nottinghamu, Parizu, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu.